Som en del av CosmoKidz har vi utviklet enkle hånddukker. De har smilefjes på ene siden og gråtefjes på den andre. Disse er først og fremst ment som hjelp til voksne for å illustrere og engasjere barna ytterligere i temaene. Samtidig kan de fungere som «eksternaliseringsobjekter» for barnas egne opplevelser og følelser.

I tillegg til «voksendukkene» finnes små barnehånddukker sydd i ensfarget materiale. Her kan barna selv skape sine egne ansiktsuttrykk og bekledning ved hjelp av stofftusj/farger.

Når du kjøper CosmoKidz produkter, er du med og gjør en forskjell langt ut over deg selv/barna. Noe av hensikten med CosmoKidz er at barna lærer å ta ansvar for seg selv, så vel som for fellesskapet. Vi ønsker å skape verdier ut over de enkelte produktene. Da vi ble oppmerksomme på hvor mange tonn med avlagte klær som kastes fra gjenbruksbutikken Fretex hver eneste dag, vokste ideen fram: Hva om dukkene kunne produseres av mennesker som ellers ville ha vanskelig for å skaffe seg jobb/lære seg nye ferdigheter? Slik kom vi i kontakt med Kirkens Bymisjon, Oslo, og prosjektet «SyRom»http://www.bymisjon.no/Virksomheter/Rom-for-fattige-tilreisende/ , Prosjektet tilbyr blant annet sy-opplæring for romkvinnene; ferdigheter som er etterspurt i deres eget hjemland. Heller enn å tigge i Norge, syr de enkle produkter som de selger på markeder, gjennom egen nettside, og via ulike samarbeidspartnere.

simona og søster«SyRom, opprinnelig O`Data – starta som et ønske om å hjelpe fattige kvinner fra Romania til et liv der de kan bruke sine evner og energi til å skape produkter – som kan gi muligheter for et liv med færre økonomiske problemer og desillusjoner. Produktene er laga av resirkulert materiale og hele produksjonen tar ansvar for miljø og etisk handel. Hvert produkt er unik – slik hver person bak, og du som nå leser dette, er unik.»

Kvinnene tar hånd om produksjon av hånd-dukker, så vel som pakking og utsendelse av alle CosmoKidz produkter. De får også inntektene fra dukkesalget.
Snakk gjerne med barna om hvordan hånd-dukkene er med og bidrar til at vi tar vare på miljøet. Ikke minst: noen som ellers ville tigge på gata, får mulighet til å skape et bedre liv for seg selv og sine egne barn!

 

Se også oppslag i nettavisen «Ditt Oslo»:

http://www.dittoslo.no/nordre-aker/nyheter-nordre-aker/her-far-romfolk-jobb-1.8612078